Információk a szódavízzel kapcsolatban

A szikvíz, vagy szódavíz jellemzői

A szikvíz (szódavíz) szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet zárt rendszerű technológiában nagy nyomással palackozunk szifonfejjel ellátott szódás palackokba vagy szikvizes ballonokba.

Üzemünkben a beérkező ivóvizet mechanikai és aktívszenes szűréssel előkezeljük, majd  a vizet és az élelmiszeripari minőségű és kellően szabályozott nyomású szén-dioxidot a szikvízkészítő (szaturáló) gépbe vezetjük ahol a szódavíz elkészül.

A jó szikvíznek legalább 7-8 g/liter szén-dioxidot kell tartalmaznia, ezért a gépekben lévő szén-dioxid nyomását, valamint a víz és gáz arányát állandóan ellenőrizzük és szabályozzuk, figyelembe véve a felhasznált víz hőmérsékletét, valamint a szikvizes göngyöleg fajtáját.

A szódavizet csak erre a célra engedélyezett, korábban más ital csomagolására, tárolására nem használt, töltés előtti szemrevételezés alapján hibátlan anyagú és felületű, elszíneződéstől mentes tiszta palackba, edénybe töltjük.

Fontos szabály, hogy a szikvizes flakonokban és ballonokban 15%-nyi gáztérnek kell lennie a víz felett. Ez a gáztér – összesűrített széndioxid -, valamint a használat során a széndioxiddal

dúsított a vízből kiváló gáz biztosítja, hogy a szikvíz kijöjjön a palackból. A szódavíz készítéséhez felhasznált alapanyagok: élelmiszeripari széndioxid és ivóvíz (minősége a 201/2001. (X. 25.) kormányrendelet szerint, időszakos ellenőrzése a szikvízüzemek részéről akkreditált laboratóriumokban, valamint napi érzékszervi vizsgálat a HACCP programkeretén belül).