Az aktívszenes szűrés jellemzői

Az aktívszén nagy pórusmérete ​​nagymértékben megkönnyíti a víz ízének és szagának javítását és a nem kívánatos anyagok eltávolítását (pl.klór, ózon, mikropolutánsok, peszticidek és egyéb oldott szerves anyagok)

Az aktív szén az egyik (ha nem a) leghatékonyabb és főleg természetes vízszűrő hatóanyag. Szinte minden vízszűrő rendszerben megtalálható.

Az aktív szén felülete óriási (grammonként több, mint egy teniszpálya nagyságú) és óriási előnye, hogy a kiszűrt szemcséket és szennyeződéseket (akár élő, akár élettelen) az aktív szenes szűrő magához köti. A kimerült szénszűrő megkötési képessége fokozatosan csökken majd elkezdi visszaengedni a megkötött szennyezőanyagokat rajta átfolyó vízbe.

Nagyon fontos szempont, hogy a szén kivonja a vízből az ember számára káros dolgokat, különös tekintettel az élő „szennyeződésekre”, mint a mikrobák, amelyek nem csak akkor szennyeznek, ha megisszuk a vizet, hanem akkor is, ha belélegezzük. A baktériumos fertőzések esetében veszélyt jelent még a végtermékként keletkező mérgek, amelyeket a szénszűrő szintén megköt. Semlegesíti egyes nehézfémek, gyomirtók és más kemikáliák maradványait, így javítja a víz látványát és élvezeti értékét egyaránt. Ugyanakkor semmi olyasmit nem vesz ki a vízből, amely az emberi szervezet számára szükséges és fontos lehet, így nem befolyásolja például az ásványi anyag tartalmat.

(Forrás: vizetiszom.hu)